недеља, 12. децембар 2010.

Kako se osloboditi neprijatne situacije koja odzvanja u glavi?

Pre nego sto procitate tekst, par reci napomene. NLP je skracnica od Neuro Lingvisticko Programiranje, potpuno novog pristupa koji se u poslednje vreme razvio, a tice se unapredjivanja samosvesti i interakcije sa drugim ljudima. Tema je vrlo kompleksna i o njoj ce biti reci uskoro, a za sada, kako se oslobiti problema NLP tehnikom... Uzivajte!



Pozitivan stav i motivaciju za stvaranje ispunjenog zivota nije lako odrzati, nekada su negativne stvari iz okruzenja, jednostavno, previse jake da bismo ih mogli racinalno razresiti. Recimo da ste imali naporan dan sa vrlo stresnom situacijum (sporeckali ste se sa nekim na poslu ili sa partnerom ili bilo kakav dogadjaj koji vas je ucinio nervoznim), a sada ste zbog toga uznemireni. Postoji vrlo jednostavna NLP tehnika za oslobadjanje od stresa, upotrebom ove tehnike uspecemo da uklonimo neprijatnu situaciju iz uma i tako se posvetimo prijatnijim stvarima ili stvorimo prostora za racionalno rasudjivanje. Tehnika se sastoji u sledecem:
Ispruzite dlan jedne sake i priblizite ga licu. Dlan treba da se nalazi na sto manjem odstojanju od ociju. Potrebno je da ne bude previse blizu, jer fokusiranje neke tacke koja se nalazi jako blizu ocima, moze da izazove neprijatan osecaj u njima. Posmatrajte svoj dlan i razmisljajte o situaciji koja vas je uznemirila. Zamislite da se na vasem dlanu nalazi mala video projekcija cele stresne situacije, sta je ko rekao, sta se desilo, kada se to desilo, celokupno okruzenje, pravi mali film o svemu sto vas muci u vezi sa neprijatnom situacijom koja se desila tog dana. Taj “film” ne treba da traje sat i po, koliko traju igrani filmovi, dovoljno je par minuta (ili manje!) da sve projektujete na dlan. Fokusirajte se, nemojte stedeti detalje, pokusajte da vas mali film o problematicnoj situaciji bude sto detaljniji. Kada ste to uspeli, pocnite da sa dva prsta druge ruke (kaziprstom i srednjim prstom), lupkate polako po dlanu koji je posluzio kao “filmsko platno” i pri tom da vas “film” polako udaljavate od sebe. Kako lupkanje napreduje, dlan je sve dalje i dalje od vas, a film sa neprijatnom situacijom je sve manji i manji, sve nejasniji, ne uspevate da ugledate sve detalje filma, jer je “platno” sve dalje od vas. Kada vise ne budete u mogucnosti da odmicete dlan od sebe (jer ruke ne mogu da se odmicu do u beskonacnost, dakle kada opruzite ruku), jednostavno okrenite svoj dlan ka podu/zemlji, nacinite pokret kao da hocete da bacite ono sto se na njemu nalazi. Udahnite duboko, opustite se. Verovali ili ne, to je sve! Istog trenutka cete osetiti olaksanje!
Secate li se kada ste bili mali, pa nesto lose uradite ili kazete, roditelji vas saseku pogledom, a vama se gotovo oduzmu noge? Secam se da je to jedan strasan osecaj… Ne uznemirava toliko greska koju bih napravio, vec strogi pogled roditelja. Strogi pogled roditelja je bio SIMBOL. Nesto pogresis, to te ne zabrinjava previse ali kada vidis strogi pogled, tad pocinju problemi. Nekada bih uradio nesto lose, a da i ne znam da je lose, medjutim kada bih ugledao strogi pogled istog trenutka bi mi bilo jasno da nije lepo sto sam, recimo, izgovarao nepristojne reci ocevom poslovnom saradniku (iste one reci zbog kojih je deda bio ponosan na mene). Ako svom mozgu na neki simbolican nacin objasnimo da je problem nestao, on ce to prihvatiti. Mozete nekada sebe do u beskonacno ubedjivati da niste pogresili ili da ce sve ispasti dobro na kraju- mozak jednostavno to ne prihvata. Simboli na licnost deluju mnogo efikasnije od bilo cega drugog. Tehnika koja je gore opisana je, upravo, simbolicno odbacivanje stresa od sebe. Pokusajte! Iznenadice vas rezlutati! Bilo bi mi izuzetno zadovoljstvo da procitam vasa iskustva sa ovom tehnikom. Komentarisanje postova nije zabranjeno, naprotiv, vrlo je pozeljno ;).
Zelite jos da procitate o nacinima dolazenja do samoostvarenja? Kliknite ovde

Нема коментара:

Постави коментар