четвртак, 16. децембар 2010.

Losa koncentracija? Uz ovu vezbu vise nije problem!

Koliko ste puta do sada rekli da za nesto nemate volju? Pokusajte da se prisetite koliko ste prilika propustili zbog nedostatka volje. Volja je nista drugo do sposobnost usmeravanja paznje tj. koncentracija. Uz ovu dole opisanu vezbu i jos mnogo drugih o kojima ce tek biti pisano, mozete resiti problem slabe koncentracije.



Mislim da cete se sloziti da je kljuc uspeha rad (i da on cini 95% uspeha), a da je u osnovi rada volja, tj. koncentracija. Dobra koncentracija je put do ispunjenog zivota i profesionalnog uspeha. Koncentracija kao mentalna vestina se moze trenirati. Rezultati koji se pri tom dobiju su neverovatni. Pogledajte sportiste, njihovi vrhunski rezultati, su za nesportiste nedostizni samo zato sto ovi drugi ne treniraju. Trening, dakle, pravi razliku izmedju sportiste rekreativca i profesionalca. Trening moze i prosecnu sposobnost usmeravanja paznje da pretvori u vrhunsku. Ova jednostavna vezba je jako dobar nacin treninga. Njena jednostavnost i rezultati koje daje, svakako je cine jednim od najboljih nacina treninga koncentracije.
Sastoji se u sledecem. Potrebno je da uzmete casovnik sa kazaljkom koja pokazuje sekunde. Fokusirajte se na brojcanik casovnika i svaki put kada se sekundara pomeri, izgovorite u sebi "jedan". Svu svoju paznju usmerite na vas casovnik sa sekundarom. Poenta je da ne razmisljate ni o cemu, u glavi da imate potpunu tisinu, vasim umom samo da odzvanja: "jedan...jedan...jedan...". Svaki put kada vam neka druga misao prodje kroz glavu (recimo: "jedan...jedan...jedan... sutra treba da idem u postu da platim racune... jedan..."), pocnite u sebi da izgovarate "dva" svaki put kada se sekundara pomeri. U proseku, ljudi posle jednog minuta cesto izbroje do 5 ili 7, pa i do 10! To znaci da im slaba moc koncentracije ne dozvoljava ni da se na jedan minut fokusiraju na nesto i ne samo to, vec da im za 1 minut kroz glavu prodje 5,7 ili 10 misli koje nemaju nikakve veze sa onim sto oni trenutno pokusavaju da urade. Za pocetak neka vasa vezba traje 1 minut, kada budete uspeli da vam ceo minut nijedna misao ne prodje kroz glavu, povecajte vezbu na 2 minuta. Vezbu mozete raditi u kancelariji ili kuci ili bilo gde, gde postoji casovnik sa sekundarom (to moze biti i onaj casovnik na ruci). Rezultate cete jako brzo poceti da primecujete, ako ste student, primeticete da ucenje ide lakse i krace traje, ako ste sluzbenik, da posao koji obavljate, obavljate brze i sa manje gresaka. Do koliko ste izbrojali posle prvog minuta vezbanja?

Zelite jos da procitate o nacinima dolazenja do samoostvarenja? Kliknite ovde

Нема коментара:

Постави коментар