петак, 31. децембар 2010.

Magija motivacije

Da li ste se nekada zapitali zasto neke stvari radimo sa mnogo ljubavi i strpljenja, ma koliko one bile komplikovane ili mukotrpne, a  neke druge stvari, nekada vrlo jednostavne, odradjujemo sa dosta mrzovolje, kao da vas je neko primorao?


Da se bilo sta uradi potrebna je volja. Dakle mi imamo volju da uradimo i ono sto volimo i ono sto ne volimo da radimo. Volja (odnosno motivacija) je neophodan uslov bilo kakve radnje.  Motivacija je nekada pozitivna, pa uzivamo radeci nesto, a nekada negativna, pa nam nimalo ne prija, recimo ustajanje iz kreveta rano ujutru. Zamislite da svemu sto radite pristupate sa pozitivnom motivacijom? U tom slucaju bi zaista bilo moguce postici sta god pozelite! Stvar je u tome sto se mozete promeniti tako da svemu sto radite pristupate sa pozitivnom motivacijom. Takva promena donela bi vam drugaciji i ispunjeniji zivot, takva promena bi vam promenila zivot!

                Kada vas ujutru u cik zore prbudi alarm na vasem budilniku, prvo sto vecina nas pomisli  je:  “Jos samo pet minuta…”, onda pritisnemo dugme za odlaganje alarma i nastavimo da spavamo. Kada alarm zazvoni ponovo, nas unutrasnji glas nas podseca da je potrebno ustati sto pre, kroz glavu nam prolaze slike kako jurimo po sobi, skupljamo delove odece, navlacimo ih na sebe, umivamo se, propustamo dorucak, jer za njega vise nemamo vremena (ali ipak stizemo na posao). Onda pomislimo kako nam je lepo i toplo u krevetu, kako nama dorucak i cista odeca uospte i ne trebaju i da sve sto zelimo je da ostanemo u krevetu jos neki minut… Za svo to vreme alarm besomucnno zvoni, a mi onda pritisnemo dugme za odlaganje jos jednom. Prolazi jos par minuta i alarm se pali ponovo.  Ovoga puta shvatamo da cemo zakasniti i zaista imati problem ako odmah ne ustanemo i pocnemo da se spremamo za posao. Poruka koju nam mozak salje je: “Ustani, kasnis, ostanes li u krevetu makar jos jedan minut, neces stici na posao, mozda ti zbog toga smanje platu, pozuri, nema sad vremena za peglanje cistih ali izguzvanih pantalona, navuci na sebe sta god ti padne pod ruku I podji vec jednom na posao!”  za svo to vreme gotovo da imamo jasnu sliku toga sto ce se desiti ako ne ustanemo. U ovom slucaju nasa motivacija je bila negativna. Mi smo ustali iz kreveta zato sto smo zeleli da izbegnemo kasnjenje na posao i sve probleme koje to sa sobom nosi.
                Drugi tip motivacije je mnogo prijatniji za opis i dozivljavanje. To je onaj osecaj kada se probudite prvog dana odmora, naspavani, zadovoljni sto pred sobom imate 10-15 slobodnih dana koje cete potrositi kako god zelite. Izgleda kao da je vremena malo, ujutru cim otvorite oci, preko lica se razvuce smesak, razmisljate kako da sto bolje iskoristite svoj slobodan dan, gde cete ici, koga od prijatelja pozvati na pice, krevet vise nije primamljivo mesto za boravak, puni elana ustajete iz njega i spremate se za avanturu.  Nijednog trenutka niste ni doveli u pitanje momentalno ustajanje iz kreveta. Ovoga puta motivacija je bila pozitivna, vodila nas je prema cilju, potrcali ste ka nagradi, ka divnom i ispunjenom danu.
                To su dva smera delovanja motivacije. Pozitivan i negativan. Sve sto radimo, radimo zahvaljujuci motivaciji. Da li cemo pri tom prolaziti kroz agoniju ili puni elana prihvatiti izazov, zavisi iskljucivo od smera delovanja motivacije. To su dva smera koji zivot mogu da nam pretvore u nocnu moru ili u neverovatno, uzbudljivo i prelepo iskustvo u kome cemo uzivati svakog trenutka... U narednim tekstovima bice price o tome kako uspostaviti pozitivnu motivaciju nad gotovo svim sto radite. Zelite li da naucite vestinu pozitivne motivacije?


Zelite da procitate jos o samoostvarenju? Kliknite ovde

Нема коментара:

Постави коментар